El Departament de Salut ha impulsat una nova edició dels tallers de sensibilització lingüística destinats als professionals de l’Institut Català de la Salut a les Terres de l’Ebre. L’objectiu és fomentar bones pràctiques d’atenció a les persones usuàries, especialment en relació amb els seus drets lingüístics.
Aquests tallers, impartits pel Consorci per a la Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre (CPNL), s’han dut a terme durant el mes de novembre i han consistit en dues sessions de dues hores cada una que s’han portat a terme al CAP Baix Ebre de Tortosa i al CAP d’Amposta. En total, 25 professionals de l’ICS Terres de l’Ebre, tant de l’àmbit d’atenció primària com de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC), han participat activament en aquesta iniciativa.
La formació representa una oportunitat per a enfortir l’empatia i la qualitat de l’atenció, situant la comunicació lingüística com a peça clau en el servei sanitari. Els tallers han abordat diversos temes com ara la importància de la comunicació en l’àmbit laboral, els usos lingüístics professionals i privats, així com les bones pràctiques lingüístiques i la seua influència envers les persones ateses. A més, s’han presentat dades sobre la diversitat lingüística present a la societat, especialment a Catalunya i també a Europa, i s’ha promogut la conscienciació dels participants a través de qüestionaris i activitats pràctiques.
En el marc del seu Pla de foment de la llengua catalana, l’ICS Terres de l’Ebre ha impulsat més accions entre els seus professionals com promocionar el programa de voluntariat lingüístic del CPNL, a més de portar l’exposició “Quan parles fas màgia” del CPNL a l’HTVC i a diversos centres d’Atenció Primària, amb l’objectiu de promoure les parelles lingüístiques. L’ICS Terres de l’Ebre també ha portat a terme altres accions per a dinamitzar l’ús de la llengua, com les sessions d’acollida lingüística als residents i professionals nouvinguts a l’ICS Terres de l’Ebre o els cursos en línia d’introducció al català.