Han participat 3 professionals de l’ICS a les Terres de l’Ebre al festival de divulgació científica que ha tingut lloc, ahir i abans d’ahir, a Tortosa i Amposta.
Dilluns, el cap del Servei de Neurologia de l’HTVC, Josep Zaragoza, va fer una xerrada sobre La reperfusió cerebral en ictus isquèmic agut a Amposta. L’objectiu de la xerrada va ser analitzar l’impacte dels avenços en els tractaments de reperfusió cerebral i del canvi d’instrucció del codi ictus en els pacients eficaç en l’ictus isquèmic agut (IAA). Els avenços en els tractaments de reperfusió cerebral en l’IIA tenen un impacte positiu en els pacients de la nostra regió sanitària. S’observa un augment dels nombre dels pacients que es beneficien de les teràpies de reperfusió cerebral, mantenint bones dades de pronòstic funcional als tres mesos, disminuint la mortalitat, i millorant les dades d’indicadors de qualitat assistencial.
Seguidament, la responsable de l’àrea de microbiologia de l’HTVC, Mar Olga Pérez, va parlar sobre les Superbactèries: l’altra (però no nova) pandèmia. El descobriment de la penicil·lina per Fleming el 1928 va suposar una fita que va canviar el curs de la medicina i la humanitat, en permetre curar infeccions fins aleshores necessàriament mortals i així augmentar l’esperança de vida. Gairebé un segle després, ens enfrontem a un problema de dimensió global que amenaça de tornar-nos a l’era pre antibiòtica i és el de les infeccions produïdes per bacteris resistents als antibiòtics. Només si comprenem les causes d’aquesta pandèmia i unim esforços a tots els àmbits podrem impedir perdre milions de vides i tornar a la casella de sortida.
Per la seva part, ahir va ser el torn del metge de família Josep Lluís Clua, que va fer una xerrada que portava per títol Fibril·lació auricular: què necessites saber? al Pint of Science de Tortosa. En aquesta ponència Clua va destacar la importància del diagnòstic precoç de la més comú arítmia cardíaca, la seva epidemiologia i la seva associació a esdeveniments cardiovasculars més grans. Es va emfatitzar la detecció primerenca per reduir el risc de complicacions i discapacitat residual, i el paper actiu de cada persona en el seu propi diagnòstic, ja sigui mitjançant dispositius electrònics personals o estant atents als símptomes. La xerrada es va enfocar als resultats de la investigació més recent sobre la seva prevenció i detecció precoç.
L’organització dels dos esdeveniments al territori l’han portat a terme professionals de l’ICS de les Terers de l’Ebre i del campus Terres de l’Ebre de la URV.