Aquest dijous s’ha portat a terme un taller d’acollida lingüística per a una desena de metges d’Atenció Primària provinents d’altres països que s’han incorporat a l’ICS Terres de l’ebre les darreres setmanes. La sessió ha estat molt participativa i s’ha dividit en quatre apartats: dades d’interès sobre el català, recursos i materials lingüístics de referència per a professionals sanitaris, introducció a la gràmatica catalana i pràctica de conversa sanitària.
A l’ICS Terres de l’Ebre es porten a terme diverses accions de foment de la llengua catalana contemplades en el pla aprovat per la Gerència territorial el setembre del 2023 amb l’objectiu d’assessorar, promoure la formació lingüística i dinamitzar l’ús del català entre l’equip de professionals.
En el marc del pla, fa unes setmanes s’ha posat en marxa el programa de Voluntariat per la llengua (VXL) amb la participació d’una vintena de professionals del territori; un programa per a persones interessades a practicar el català a través de la conversa, impulsat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura amb el suport de l’ICS i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).
Precisament, fins al 30 de juliol, es pot visitar al CAP Amposta l’exposició “Quan parles fas màgia”, que promou aquestes parelles lingüístiques, després d’haver-se exposat a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i als CAP El Temple i Baix Ebre. A més, en els pròxims mesos està previst que l’exposició visite el CAP d’Amposta i el de la Ràpita.
Una altra línia de treball de la Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre és l’acolliment lingüístic a professionals, s’han organitzat altres sessions d’acollida lingüística per a residents i sanitaris provinents de diferents territoris, com a complement del curs d’Acolliment lingüístic en línia promogut pel Departament de Salut. En aquesta mateixa línia, al llarg de l’any s’organitzen diferents sessions de sensibilització lingüística en format presencial i en línia, promogudes pel Departament de Salut amb el suport l’ICS Terres de l’Ebre amb l’objectiu de fomentar bones pràctiques d’atenció a les persones usuàries, especialment en relació amb els seus drets lingüístics.
A més, una seixantena de treballadors de l’ICS Terres de l’Ebre han iniciat la formació “Prescriu-te al català” per a millorar el seu nivell de competència lingüística i la qualitat assistencial. Durant nou mesos, i fins al novembre de 2024, 61 professionals del territori participen en aquest curs, que inclou tres nivells gratuïts i en línia, amb continguts específicament dissenyats per a l’àmbit sanitari i social. Aquesta iniciativa compta amb l’impuls del Departament de Salut i la col·laboració del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC) del Departament d’Empresa i Treball, el Departament de Cultura i el Consorci per la Normalització Lingüística (CPNL). En finalitzar el curs, els professionals rebran un certificat d’aprofitament i podran optar a un examen convocat pel Departament de Salut, que els permetrà obtenir una titulació oficial equivalent a les de la Secretaria de Política Lingüística. A més, “Prescriu-te català” ofereix un itinerari formatiu de tres anys que inclou els cursos B1, B2 i C1.
“Aquestes formacions són essencials per a garantir una atenció sanitària de qualitat, que pot dependre del nivell de comprensió entre professional i pacient. El català és una eina fonamental per comunicar-nos amb les persones ateses i oferir-los un servei proper i eficaç”, expliquen des de la Gerència d’Atenció Primària de l’ICS Terres de l’Ebre.
Entre les accions que inclou el Pla de foment del català també s’inclou la correcció de documents i la supervisió de la retolació, l’atenció a la ciutadania pel que fa a drets lingüístics, la difusió de recursos lingüístics i dels diferents cursos de català, entre d’altres.