L’ICS Terres de l’Ebre referma el seu compromís amb la sostenibilitat en la II Jornada Ambiental

Professionals de la salut i experts ambientals han analitzat aquest dijous 6 de juny, a l’Hospital Verge de la Cinta, l’impacte que té la crisi ambiental sobre la salut de les persones, en el marc de la II Jornada de Sostenibilitat Ambiental: impacte sobre la salut, organitzada per la Comissió Ambiental de l’ICS a les Terres de l’Ebre, que ha comptat amb més de cinquanta persones assistents i ha inclòs ponències, casos pràctics i tallers enfocats a fomentar una cultura sanitària més ecològica.

Amb una clara vocació transformadora, la jornada ha posat en valor el paper dels professionals sanitaris en la transició ecològica. La benvinguda ha anat a càrrec de Ricard Chavarria, director de Serveis Generals i membre de la presidència de la Comissió Ambiental, qui ha subratllat que "una societat sostenible és també una societat més saludable". Segons Chavarria, “el sector sanitari pot ser motor de canvi si incorporem criteris ambientals a la nostra activitat diària. Reduir, reutilitzar, reciclar i repensar són accions essencials que sumen”.

Tot seguit, Jordi Pujadas, tècnic de Medi Ambient i Eficiència Energètica de l’ICS, ha exposat l’estratègia ambiental general de l’entitat, destacant que “l’impacte ambiental de la nostra activitat repercuteix directament en la salut de les persones que intentem guarir”. Ha explicat que l’ICS treballa des de fa més de 20 anys en àmbits com la gestió de residus, l’eficiència energètica, la mobilitat o la biodiversitat, i que la nova política ambiental aprovada recentment pretén fer aquest impacte “cada cop més petit”.

Una de les ponències ha estat la de Pere Genaró, pediatre de l’Hospital Verge de la Cinta, que ha alertat sobre els efectes de la contaminació atmosfèrica en la salut infantil. “Partícules fines, òxids de nitrogen o sofre tenen un impacte directe en el desenvolupament neurològic i pulmonar dels infants, i a llarg termini poden augmentar el risc de malalties cardiovasculars com l’ictus o l’infart”, ha explicat.

Posteriorment, Bet Martí, metgessa de família i referent en pneumologia de l’EAP Tortosa Est, ha presentat una campanya centrada en la prescripció sostenible d’inhaladors pressuritzats, elaborada conjuntament amb el Col·legi de Farmacèutics de Tarragona i els Col·legis de Metges de Tarragona i Tortosa. Martí ha remarcat que “aquests inhaladors tenen un impacte ambiental molt alt pel tipus de gasos que utilitzen, i volem conscienciar tant els professionals com la ciutadania perquè optin per alternatives més sostenibles i es fomenti el reciclatge mitjançant el punt SIGRE de les farmàcies”.

Tot seguit, Maria Valls, pediatra de la Línia pediàtrica ha aprofundit en les conseqüències dels pesticides sobre la salut dels infants ha assenyalat que tot i que moltes vegades l’exposició és invisible, els efectes poden ser molt profunds.

La jornada ha continuat amb la intervenció de Joaquín Rovira, investigador del TecnATox i la URV, qui ha exposat les conseqüències dels pesticides en la salut infantil, especialment en contextos d’exposició crònica. Ha alertat que “molts d’aquests compostos químics actuen com a disruptors endocrins i poden alterar el desenvolupament”.

Seguidament, s’ha dut a terme la xerrada “Estem plastificats!”, sobre el viatge dels microplàstics des de la roba fins al cervell, a càrrec de Ángel Morales, catedràtic de Química de la Universitat de València. Morales ha explicat com el mal ús i la mala gestió dels plàstics comporta una acumulació de partícules en el cos humà, amb possibles conseqüències a nivell neurològic i immunitari.

La jornada ha finalitzat amb un taller sobre contaminació lumínica, impartit per Enric Marco, catedràtic de Física i president de l’associació Cel Fosc. Marco ha mostrat l’impacte que té l’excés de llum artificial en el descans, els ritmes circadiaris i la salut mental, tant en la ciutadania com en els professionals sanitaris que treballen en torns nocturns.

Dora Casado, administrativa de Recursos Humans i una de les impulsores de la Comissió Ambiental, ha destacat el caràcter voluntari i transversal de l’equip organitzador. “Vam començar el 2005 com a Hospital Verd i ara som una Comissió consolidada, que vol fer pedagogia i mostrar que cuidar el medi ambient també és fer salut”, ha dit. Casado ha remarcat que “és fonamental que els professionals sanitaris prenguin consciència de l’impacte que tenen les seves accions quotidianes i que puguem actuar per minimitzar-lo”.

La cloenda de la jornada ha anat a càrrec de Núria Romeu, tècnica de Serveis Generals i Medi Ambient i membre de la Comissió Ambiental, qui ha expressat el seu agraïment a totes les persones assistents i ha animat a continuar treballant per integrar la sostenibilitat com a part intrínseca de l’activitat sanitària: “Aquesta jornada és un pas més per fer del nostre sistema de salut una eina no només de curació, sinó també de prevenció i protecció del planeta”.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.