L’HTVC és el primer hospital no terciari de l’Estat espanyol que aconsegueix la llicència de fabricant de productes sanitaris personalitzats amb impressió 3D

El laboratori 3D de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) ha rebut recentment l’autorització per a la fabricació de productes sanitaris a mida fins a la categoria 2a, atorgada per la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària del Departament de Salut. D’aquesta manera, es converteix en el primer hospital de l’Institut Català de la Salut (ICS) en obtenir aquesta llicència, el tercer de Catalunya i el primer hospital no terciari de l’Estat espanyol.

El 3DLab és un espai tecnològic, creat inicialment al Servei de Traumatologia fa prop de tres anys a l’ICS Terres de l’Ebre i actualment estès  a la resta de Serveis de l’HTVC, que busca oferir suport als professionals sanitaris mitjançant l’ús de la tecnologia 3D. El seu objectiu principal és augmentar la seguretat i precisió en les intervencions quirúrgiques, optimitzar els temps de les operacions, i facilitar la comunicació entre professionals i pacients.

  

Amb aquesta autorització, l’HTVC pot fabricar material quirúrgic personalitzat (guies i biomodels) amb un sistema de qualitat propi basat en la norma ISO 13485, fet que permet reduir fins a 100 vegades el cost econòmic de les guies quirúrgiques en comparació amb les comercials.

“Creiem fermament que aquest nou model d’hospital fabricant augmenta la seguretat del pacient i permet democratitzar la medicina. Les guies i eines quirúrgiques personalitzades de l’HTVC estan transformant la manera com diagnostiquem, planifiquem i portem a terme els tractaments mèdics, oferint solucions més precises, eficients i adaptades  a les necessitats de cada persona”, afirma Èric Barreda, tècnic del 3DLab i  bioenginyer amb formació en segmentació i impressió 3D. De fet, aquest és el paradigma de la medicina del segle XXI, adaptar els diagnòstics i tractaments a cada persona.

 

“Aquest assoliment ens permet posar l’HTVC i les Terres de l’Ebre al mapa de la recerca i la innovació. És important per un territori com el nostre, allunyat dels grans hospitals i centres de recerca, poder disposar d’aquests espais. Necessitem crear reclams perquè el talent torne o no marxe de les Terres de l’Ebre”, comenta Maria Ferré, gerent de l’ICS Terres de l’Ebre.

Aquesta fita ha estat possible gràcies a un procés de documentació intens iniciat fa dos anys pel 3DLab que va involucrar nombrosos departaments de l’hospital. “Volem agrair a tothom que ha participat directa o indirectament, especialment al 3DLab, al Servei de Qualitat, al Servei  Traumatologia, al Servei de Radiologia que gestiona conjuntament l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI)- Terres de l’Ebre i l’HTVC, així com als Serveis d’Esterilització, Sistemes d’Informació, Neteja, Persones, Àrea del Coneixement, Compres, Serveis Generals, Prevenció, Preventiva, Direcció i també al Departament de Salut”, afegeix Maria Ferré.

  

Una altra de les línies de treball destacades del 3DLab és el disseny i fabricació de models anatòmics per a tallers docents amb l’objectiu de practicar intervencions i seleccionar el material adequat, d’aquesta manera també es poden abaratir costos i aconseguir models adaptats a les necessitats del centre, a la vegada que es millora la qualitat de la docència.

Adrià Esplugues, radiòleg de l’IDI- Terres de l’Ebre a l’HTVC amb un postgrau en Impressió 3D i Intel·ligència artificial i nou coordinador mèdic del laboratori 3D, destaca: “El repte actual és oferir serveis de planificació quirúrgica avançada a la resta de serveis assistencials, continuar expandint els serveis actuals de simulació, I+D i docència 3D, i explorar models de col·laboració com a centre fabricant referent per a altres hospitals.”

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.