L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta realitza revisions oftalmològiques de forma voluntària a prop de 85 infants de llars vulnerables

La campanya #Invulnerables amb Visió, impulsada per la Fundació ”la Caixa”, Sor Lucía Caram i Natural Optics Group amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa i de l’HTVC té l’objectiu d’oferir revisions visuals a infants en risc d’exclusió

Un 25% de la població estudiantil és susceptible de tenir afeccions visuals no detectades que sovint generen problemes d’autoestima, fracàs escolar o aïllament

Avui a les 8 del mati els diferents col·laboradors amb el projecte han començat a organitzar la jornada per que quan comencessin a arribar els xiquets i xiquetes. Els primers han arribat a les 9 del mati per la porta principal de l’HTVC, on els estaven esperant, Maria José Rallo, directora de l’HTVC; Estrella Martínez, directora d’Infermeria del centre; i Irene Faiges, supervisora de Consultes Externes.

L’equip encapçalat pel cap del Servei d’Oftalmologia de l’HTVC, Jordi Colomé, format per dos especialistes en oftalmologia i dos optometristes, una d’aquestes de la Unió Òptica Amposta, així com també personal administratiu, està duent a terme de forma voluntària, revisions oftalmològiques a prop de 85 nens i nenes participants del programa #Invulnerables de CaixaProinfància a Tortosa. Per a molts d’ells, està sent la primera vegada que assisteixen a una revisió mèdica dels seus ulls.

La jornada, s’emmarca en la campanya #Invulnerables amb visió impulsada pel programa #Invulnerables de Sor Lucia Caram, la Fundació “la Caixa” i Natural Òptics Group.

#Invulnerables amb visió va néixer l’any 2018 amb l’objectiu de vetllar per la salut visual dels nens com a un pas indispensable per garantir el seu benestar integral i el suport fonamental per al seu desenvolupament cognitiu. Des de llavors, s’han realitzat nou jornades de revisions oftalmològiques a diferents centres de referència de Catalunya, comptant amb la suma de voluntats públiques i privades.

A la jornada d’avui a l’HTVC, també hi ha assistit l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, el cap del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital, el Dr. Jordi Colomé, Sor Lucía Caram, la responsable de RSC de Natural Optics Group, Carme de la Fuente.

Des de Natural Optics Group, empresa nacional referent dins del sector de l’òptica amb més de 30 anys d’història i 700 òptiques associades, han aportat també un equip de professionals entre els que hi participen Centre Òptic Esguard by Natural Optics. Després de la revisió han ofert ulleres als menors que les necessiten que han pogut escollir d’una selecció de 50 models, facilitant-los-hi les lents oftàlmiques adequades per la seva graduació, edat i ús i que es muntaran al taller del grup.

El Grup Esplai Blanquerna, com a entitat coordinadora del programa #Invulnerables a Tortosa, ha participat amb la gestió de la campanya, aportant els tècnics del programa i persones voluntàries per organitzar i acompanyar als infants i als seus pares i mares. També han col·laborat les entitats prestadores del programa, Atzavara-Arrels i Creu Roja Tortosa amb la participació dels seves persones voluntàries per fer possible la jornada oftalmològica.

L’Acadèmia Americana d’Oftalmologia afirma que els problemes visuals afecten a un de cada quatre nens en edat escolar i que un 25% de la població estudiantil és susceptible de tenir problemes no detectats com la miopia, hipermetropia, astigmatisme o ull gandul.

En aquesta línia el Dr. Colomé ha recordat que: “el 80% de l’aprenentatge dels xiquets ve per la vista, per tant detectar aquestes anomalies en edats precoces són fonamentals per a tenir una bona integració social”.

Des del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, es transmet que la visió es desenvolupa durant els primers 6-7 anys de vida, per això es recomana que els nens i nenes tinguin una avaluació de la seva visió quan entren a l’escola, al voltant dels quatre anys i repetir el control una vegada a l’any. Independentment de si presenta símptomes o no, és important fer la revisió, perquè si un infant mai ha vist bé, no sap distingir si el que veu és normal o no, i per tant tampoc ho dirà. A més, una mala visió va sovint lligada a problemes d’autoestima i autoconcepte, fracàs escolar o aïllament, i això condiciona el dia a dia a l’escola de molts infants. Alguns no saben que han de dur ulleres o els fa vergonya dir que no hi veuen bé. Quan es corregeix el problema visual la realitat del nen canvia completament.

El programa #Invulnerables és una iniciativa contra la pobresa infantil impulsada per Sor Lucía Caram i la Fundació “la Caixa”, a través de CaixaProinfància. El programa treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària fomentant la igualtat d’oportunitats a través de la col·laboració público-privada. Actualment es desenvolupa en 13 municipis, formant 15 xarxes de treball de la mà de les administracions locals i de 45 entitats socials. El programa es troba present allà on els indicadors de la Generalitat marquen on la pobresa infantil té més impacte: Manresa, Manlleu, Tarragona, El Vendrell, Tortosa, Lleida (barris de la Mariola, Secà de Sant Pere, Balafia i Pardinyes), Girona, Salt, Figueres, Lloret de Mar, Banyoles i Ripoll – Sant Joan de les Abadesses.

Des que el programa #Invulnerables es va posar en marxa fa sis anys, s’han atès a gairebé 1.516 famílies i un total de 2.794 infants.  

Bookmark the permalink.

Comments are closed.