Professionals de l’ICS Terres de l’Ebre participen en la novena edició del Festival Internacional de Divulgació Científica Pint of Science a Amposta i Tortosa

L’Estat espanyol lidera la participació mundial al festival de divulgació científica Pint of Science, amb 850 xerrades als bars de 67 ciutats, sent Tortosa i Amposta dos d’aquestes.

La novena edició del Festival Internacional de Divulgació Científica Pint of Science és la més ambiciosa que haja organitzat a l’Estat espanyol fins al moment, amb 850 xerrades a 67 localitats, que se celebraran els dies 13, 14 i 15 de maig. Durant tres dies, els bars de les nostres ciutats es converteixen en improvisats laboratoris des d’on els investigadors més punters del panorama nacional compartiran els avenços més recents de la ciència a Espanya. Amb un llenguatge comprensible i proper, qualsevol ciutadà podrà conèixer projectes de les àrees més variades: neurociència, astrofísica, medicina, història, supercomputació, matemàtiques, economia i zoologia, entre molts altres.

A Tortosa, Pint of Science es durà a terme al bar Lo Portal de Tamarit, avui, 14 de maig, a les 19.30 h, amb un total de 4 xerrades i cobrirà les temàtiques “Planeta Terra”, “El Nostre Cos” i “La Nostra Societat”. Hi participaran ponents de l’IRTA, l’ICS, la URV i l’Observatori de l’Ebre. Entre els ponents hi podrem trobar a Cristóbal Aguilera que ens parlarà sobre el sexe de les orades, l’Imma Lleixà que ens explicarà la importància de tenir una bona relació infermera-pacient en la recuperació d’un pacient portador d’ostomia, el Jordi Andreu que repassarà per què i com és possible transformar la societat invertint en tecnologia, i Santi Marsal que ens mostrarà els impactes de la meteorologia espacial sobre la Terra. El programa complet ja es pot consultar a la web https://pintofscience.es/events/tortosa.

A partir de les preguntes Com afecta tenir una bona relació infermera-pacient en la recuperació d’un pacient portador d’ostomia? Una ostomia comporta diversos canvis físics i emocionals a la persona, i influeix també com és la relació infermera-pacient? La infermera Imma Lleixa explicarà que l’objectiu principal d’aquest projecte és conèixer si la relació infermera-pacient afecta el procés de recuperació del pacient ostomitzat a nivell físic i emocional després d’una ostomia recent. La metodologia utilitzada és portar a terme un estudi mitjançant la participació dels pacients ostomitzats i els seus cuidadors, a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i Hospital Joan XXIII de Tarragona.

A Amposta, Pint of Science se celebrarà al bar Lo Llar, demà, 15 de maig, a les 19 h, a Amposta, amb un total de 4 xerrades i cobrirà les temàtiques “Planeta Terra” i “El Nostre Cos”. En aquesta edició participaran ponents de centres de recerca, universitats i entitats de la comunitat científica com ara l’ICS, el parc natural del Delta de l’Ebre, el BCN MedTech de la UPF, i la UB. Els ponents protagonistes: Zojaina Hernández, metgessa del CAP del Temple, que parlarà de l’estudi METASLEEP sobre els trastorns respiratoris del son; Nati Franch amb la seua xerrada sobre la granota toro; Maria Segarra que ens ensenyarà en què s’utilitzen les cèl·lules digitals (iCells), i Judith Camps que ens presentarà un bosc de coral·ligen per descobrir, entre moltes altres sorpreses. El programa complet ja es pot consultar a la web https://pintofscience.es/events/amposta.

El METASLEEP és un projecte multicèntric que ha rebut una subvenció de 2 milions dʻeuros. Hi participen diverses regions de l’Estat espanyol. El seu objectiu és implementar una nova gestió de la hipertensió arterial, que incloga el diagnòstic i el tractament dels trastorns respiratoris del son, millorant la hipertensió i disminuint el risc cardiovascular. Incorporarà una monitorització ambulatòria de la pressió arterial i estudi del son amb dispositius innovadors des d’atenció primària, a més d’obtenció de mostres per a anàlisi molecular que millore el maneig d’aquests pacients.

Sandra Medrano, investigadora postdoctoral i responsable de comunicació d’aquesta edició, explica que “las caras de interés, sorpresa y risas que surgen en los asistentes al oír hablar de ciencia son nuestra motivación para dejar el laboratorio y volver un año más a los bares a contar nuestros descubrimientos. A veces nos infravaloramos, pero la alta calidad científica que hay en nuestro país y la motivación y pasión que tenemos todos los científicos por lo que hacemos, hacen que España sea puntera en muchas áreas de conocimiento”.

Com a novetat, aquest any des de l’organització nacional s’ha reforçat i posat en valor la importància de la ciència bàsica, que ha fet possible aconseguir fites com les vacunes o els viatges espacials. De la mateixa manera, s’han destacat temes d’interès social actual com les polítiques científiques i la transició energètica, que afecten directament el benestar, economia i creixement del país.

Pint of Science 2024 és un esdeveniment gratuït per a tots els assistents i a Tortosa i a Amposta és possible gràcies a la col·laboració dels ajuntaments de Tortosa i d’Amposta, dels bars Lo Portal de Tamarit i Lo Llar, i d’empreses i institucions com la Fundació Doctor Ferran, Soldebre, la Universitat Pompeu Fabra, l’Institut Català de la Salut, el parc natural del Delta de l’Ebre, la Universitat de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries, i l’Observatori de l’Ebre.

Un any més, Pint of Science és una realitat també en l’àmbit mundial
Pint of Science va néixer el maig de 2013 al Regne Unit quan els investigadors Michael Mostkin i Praveen Paul van organitzar un esdeveniment als seus laboratoris amb la finalitat de mostrar la investigació que realitzaven a persones afectades per diferents malalties mentals. Ells mateixos van comprovar la gran repercussió que va tindre en aquells pacients i van pensar, “si la gent va als laboratoris… per què no portar la ciència al lloc on està la gent, els bars?”. Poc s’imaginaven que uns anys després, la seua idea faria la volta al món, celebrant-se aquest 2024 simultàniament als 5 continents, comptant amb 25 països participants.

Els científics australians seran els primers en pujar la persiana dels bars i en brindar pel coneixement i la seua divulgació. Des d’allí, i amb la resta de països amfitrions, començarà una marató de 3 dies de ciència i bars de tot el Món.

Els dies 13, 14 i 15 de maig es brinda als bars per la ciència i la seua divulgació!
Pint of Science 2024 és un esdeveniment gratuït per a tots els assistents, i no podria fer-se possible si no fora per la col·laboració d’organitzacions que patrocinen el festival en l’àmbit nacional, com Labbox, CESIF, TRBL, JJNN i Vadillo Asesores i moltes altres entitats col·laboradores a escala local.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.