Blanca Lorman i Carbó ha guanyat la segona edició dels Premis Josep M. Pujol de la Universitat Rovira i Virgili a la millor tesi en català amb l’obra “Epidemiologia i factors de risc de l’hemorràgia intracerebral en pacients amb malalties d’evolució crònica i maneig complex”. Lorman va presentar la seua tesi doctoral l’any 2022, mentre cursava l’últim any de residència de Medicina Familiar i Comunitària a l’Hospital Verge de la Cinta i al CAP Temple de Tortosa.
Aquesta obra, escrita en català i publicada recentment per la universitat tarragonina, sorgeix de la tesi doctoral que Lorman va realitzar durant el seu MIR a l’ICS Terres de l’Ebre; amb Josep Lluís Clua, metge de família del CAP Temple i responsable de grup de recerca sobre l’ICTUS a les Terres de l’Ebre com a director i Francisco Martín Lujan, metge de família i professor de la URV com a codirector.
La tesi se centra en l’estudi de l’epidemiologia i els factors de risc de l’hemorràgia intracerebral en pacients amb malalties cròniques a les Terres de l’Ebre. Lorman explica que l’objectiu principal de la seua recerca ha estat identificar els pacients amb més risc i oferir-los la millor atenció possible: “La principal aportació de la tesi a la pràctica assistencial és mostrar la importància de la prevenció de l’hemorràgia intracerebral, ja que gairebé la meitat de les morts relacionades amb l’ictus són atribuïbles a un control insuficient dels factors de risc modificables”.
L’autora va treballar amb l’escala HAS-BLED, habitualment utilitzada per valorar el risc d’hemorràgia en pacients amb fibril·lació auricular, per a intentar identificar el risc de sagnat en pacients amb malalties cròniques. Els resultats van mostrar que aquesta escala pot ser útil per a la valoració contínua del risc d’hemorràgia en aquests pacients i destaquen la necessitat de controlar les comorbiditats i optimitzar el règim de fàrmacs.
Lorman, que actualment treballa a l’Hospital d’Olot, destaca el suport rebut durant la seua residència a l’ICS Ebre: “Fer la tesi mentre feia la residència va ser un repte, però em va permetre veure un altre aspecte de la nostra feina més enllà de la pràctica clínica. Vull fer un agraïment al meu director, el Dr. Josep Clua, i al meu codirector, el Dr. Francisco Martín”.
Josep Clua ha valorat molt positivament la publicació de la tesi: “Aquesta investigació és un referent en la prevenció i gestió de l’hemorràgia intracerebral en pacients amb malalties d’evolució crònica, especialment en gent gran que pren molta predisposició i que pot patir més hemorràgies d’aquesta mena. Els resultats obtinguts per Blanca Lorman són de gran importància per la nostra pràctica assistencial diària”.
La publicació de la tesi de Lorman representa un pas important en la investigació sobre malalties cerebrovasculars, especialment l’hemorràgia intracerebral, que, tot i ser el subtipus d’ictus menys prevalent, és el més letal i l’únic sense teràpia específica. Els estudis més recents suggereixen un increment de la incidència d’aquesta condició entre els pacients d’edat avançada, fet que subratlla la importància de la investigació realitzada per Lorman en un context de població envellida amb diverses patologies cròniques.