La simulació clínica s’implanta com a nova eina d’aprenentatge a l’ICS Terres de l’Ebre

El Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC), en coordinació amb l’Àrea del Coneixement i la Direcció de Sistemes d’Informació i Comunicació, ha implantat un nou sistema d’aprenentatge teoricopràctic que utilitza la simulació clínica i el debrífing com a metodologia docent innovadora.

La simulació ofereix una experiència semblant a la pràctica clínica habitual que permet als participants millorar els coneixements i les habilitats adquirides durant la formació, integrant aspectes tan importants com el treball en equip i la seguretat del pacient.
Tecnològicament, s’instal·len càmeres als box de la UCI o qualsevol altre lloc de l’HTVC que retransmeten la pràctica clínica i les variables dels monitors a una sala de formació de l’Àrea del Coneixement. Els participants es divideixen en dos grups, un grup que simula i l’altre que observa com es desenvolupa el cas clínic.

Aquesta metodologia facilita la interacció dels professionals en situacions quasi reals enfrontant-se amb les conseqüències de les decisions preses durant la simulació que posteriorment s’analitzen en el debrífing. L’objectiu d’aquesta pràctica és aprendre de l’experiència sense posar en risc el pacient i adquirir seguretat emocional i tècnica abans de passar a la pràctica professional.

Els dies 21 i 28 d’abril s’ha dut a terme el curs: Cura integral del pacient en ventilació mecànica no invasiva, adreçat a infermeres que treballen a les unitats de Cures Intensives (UCI) i la de Cures Complexes (UCC), a les plantes d’hospitalització i també de nova incorporació.

La formació ha estat completada per 30 professionals els quals han mostrat una gran acceptació i satisfacció amb aquesta metodologia docent i interès per participar en futures iniciatives similars.

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre continua apostant per les noves tecnologies, impulsant el desenvolupament formatiu i liderant la implementació de noves estratègies docents.

Tortosa, 29 d’abril de 2021

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.