La Setmana Sense Fum 2023 omple d’activitats els centres de l’ICS Ebre

Avui, 31 de maig, l’ICS Terres de l’Ebre celebra el Dia Mundial Sense Tabac, en el marc de la XXIV Setmana Sense Fum (SSF), que aquesta edició té com a lema “Millor el moviment que no el fum o el vapeig”.

L’objectiu és crear consciència sobre la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se o abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus del tabac. “La setmana Sense Fum és una de les eines amb què cada any fem realitat el nostre compromís per promoure conductes saludables, tant per a infants i adolescents, com per a persones adultes”, recorden els professionals de la campanya antitabac de l’ICS Ebre.

Els centres d’atenció primària de les Terres de l’Ebre i l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) han organitzat activitats informatives i participatives adreçades a la població i als mateixos professionals.

 

Al llarg del dia d’avui, les persones usuàries de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta han pogut atansar-se a un estand informatiu situat a l’entrada principal per a rebre informació i consells personalitzats, per part de professionals sanitaris, sobre els beneficis de no fumar. Així mateix, alumnes del Grau d’Infermeria de la URV Tortosa han fet enquestes per a fer una anàlisi posterior de les dades relacionades amb el consum de tabac.

Durant tota la setmana, la majoria dels centres sanitaris com el de Flix, Alcanar, Ametlla de Mar, el Perelló o  la Sénia, han instal·lat taules informatives on els professionals sanitaris han fet difusió a la comunitat dels avantatges de no fumar amb el suport de tríptics, cartells, pins i altres elements informatius.

 

Divendres, 26 de maig, el CAP Baix Ebre va organitzar una caminada saludable per Tortosa, des del mateix CAP fins al final del passeig Rivera, amb una activitat de força final, a càrrec de Fitness WIN Tortosa. A més, han organitzat el concurs “Una frase que inspiri els altres a deixar de fumar amb la participació dels centres sanitaris de Bítem, Tivenys, Campredó i Temple.

 

 

Per promoure l’exercici físic i un entorn sense tabac, l’EAP la Ràpita-Alcanar va engegar una activitat molt original, “L’habitació sense fum”, un joc d’escapada o escape room obert a tota la ciutadania que es va celebrar els dies 25, 26, 30 i 31 de maig; així com un concurs de fotografia al qual es pot participar fins al 4 de juny.

Tanmateix, amb la col·laboració de la Biblioteca Municipal de la Ràpita, ha preparat l’exposició “Tabac al Descobert”, amb bibliografia relacionada i una taula informativa, que es pot visitar fins a finals del mes de juny. A més, també s’exposaran les fotografies guanyadores del concurs de fotografia. A la vegada, la Ràpita Ràdio ha entrevistat diverses professionals de l’EAP, referents de la Campanya Sense Fum: Cristina Calduch, Cynthia del Pino i Jessica Duran.

Per la seua banda, l’EAP de Flix ha creat la campanya ‘Si la cigarreta vols deixar, al CAP de Flix et podem ajudar’, que inclou tots els consultoris locals, per a conscienciar la ciutadania d’una forma divertida sobre la importància de deixar de fumar. A més, a la seua visita a la plaça del mercat s’han fet proves d’espirometria per a mesurar la capacitat pulmonar de les persones fumadores i no fumadores i s’han donat consells per deixar de fumar i no augmentar de pes.

Els diferents equips d’atenció primària de l’ICS Terres de l’Ebre també han portat a terme tallers amb l’alumnat de primària i ESO de Flix, Móra d’Ebre, Santa Bàrbara, Ametlla de Mar, el Perelló, Tortosa i Amposta.  Han fet diferents activitats com el joc de la calculadora o la creació d’un mural amb aquelles coses que es podrien comprar si es deixés de fumar. També s’han treballat els mites relacionats amb el tabac i les emocions que sorgeixen al saber la seua composició, finalment s’han donat consells sobre com deixar de fumar i com cuidar l’alimentació.

Així mateix, l’EAP d’Amposta ha impulsat una jornada formativa, una sessió d’activitat física dirigida a tota la ciutadania i un vídeo que inclou diferents vivències personals. També està a disposició el testimoni de dos exfumadores a través d’una entrevista a Amposta Ràdio. Mentre que l’EAP Sénia/Ulldecona ha impulsat un taller del Grup Tabac per parlar sobre els motius per a deixar de fumar i els beneficis aconseguits, entre d’altres.

D’altra banda, amb motiu de la Setmana Sense Fum, diversos professionals de l’Atenció Primària i Comunitària de Terres de l’Ebre i exfumadors participants de les sessions grupals per deixar de fumar  expliquen, a través d’un vídeo, coordinat pel departament de comunicació, tot el que es pot guanyar quan s’està lluny del fum del tabac.

La Setmana Sense Fum és una iniciativa originària de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC), que coordina el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya, en el context de SumaSalut (AIFICC, CAMFiC i ASPCAT) i s’organitza amb diverses entitats i organitzacions relacionades amb la campanya.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.