La Regió Sanitària Terres de l’Ebre ja disposa de fisioterapeutes a l’atenció primària i comunitària

 El fisioterapeutes a l’atenció primària prioritzaran l’atenció a persones amb trastorns musculoesquelètics crònics de baixa complexitat i les persones amb prefragilitat i fragilitat

L’atenció s’orienta a promoure un estil de vida actiu i saludable, adaptat a les necessitats de cada persona, que contribueixi a millorar la qualitat de vida i la funcionalitat

Salut ha incorporat 12 fisioterapeutes als centres d’atenció primària de l’ICS a les Terres de l’Ebre en el marc del Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i comunitària. Un dels objectius d’aquest pla és la incorporació de nous rols professionals als centres d’atenció primària (CAP) de totes les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) del territori, com ara els referents de benestar emocional, els dietistes-nutricionistes i, més recentment, els higienistes bucodentals.

L’objectiu de la incorporació de fisioterapeutes als centres d’atenció primària (CAP) és promoure i millorar l’autonomia de la persona atesa, prevenir malalties musculoesquelètiques i reduir el consum de medicaments. Així, els professionals se centraran principalment en atenció comunitària i especialment en les patologies d’alta prevalença i baixa complexitat, com ara dolors cervicals, de genolls, de maluc i d’espatlla, així com en la prevenció de la discapacitat en persones amb alteracions del funcionament i en situació de prefragilitat o risc de fragilitat.
Els fisioterapeutes desenvoluparan la seva tasca en col·laboració amb la resta de membres dels equips d’atenció primària (EAP) i duran a terme la seva activitat principalment en modalitat grupal, alhora que es coordinaran amb els serveis de rehabilitació i altres agents comunitaris i serveis que participen en el procés assistencial.

Una altra àrea on els fisioterapeutes tindran un paper destacat serà en la coordinació amb els metges de família, els infermers i infermeres, i els treballadors socials, referents de benestar emocionals, dietistes i nutricionistes per abordar la promoció d’hàbits saludables i la prevenció de malalties, oferint una atenció integral a les persones per assolir el màxim manteniment de la seva autonomia.

Estefania Ferreres, referent de Fisioteràpia a l’Atenció Primària de Terres de l’Ebre ha remarcat “el repte i la il·lusió que suposa la incorporació dels fisioterapeutes a tots els equips d’atenció primària i comunitària del territori”. Ferreres ha valorat que “el fisioterapeuta, com a professional de la salut i del moviment, pot contribuir en totes les etapes vitals de la persona, des de la infantesa fins a l’edat avançada, amb dues eines importants com són l’exercici físic terapèutic i l’educació en hàbits de vida saludable”.

Íngrid Roca, gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, ha destacat “l’aposta del Departament de Salut per l’atenció primària com a eix vertebrador del sistema de salut de Catalunya, com es demostra amb la incorporació d’aquests nous rols professionals”. Roca ha posat èmfasi en “la feina que s’està duent a terme per a aconseguir una primària més resolutiva, amb més capacitat i amb la voluntat que sigui l’element més pròxim a la comunitat”.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.