La consulta de cardiopaties familiars de l’HTVC ha avaluat prop de 900 persones que podrien patir cardiopaties hereditàries

El Servei de Cardiologia de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta ofereix una consulta de cardiopaties familiars des de l’any 2020. L’objectiu és portar a terme un cribratge actiu dels familiars de persones amb cardiopaties potencialment hereditàries amb la col·laboració del Servei d’Anàlisis Clíniques i en contacte estret amb altres unitats de cardiopaties familiars a Catalunya.

D’aquesta manera, es pretén avaluar precoçment les persones afectades i evitar estudis innecessaris en persones sanes. Iñigo Lechuga, el cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, recorda que “en algunes malalties, els hàbits de vida, així com les mesures preventives i tractaments poden evitar una mort o un esdeveniment greu precoç”.

En aquest sentit, els usuaris de la consulta poden rebre consells sobre les activitats laborables i de lleure més adequades al seu estat, així com una orientació en la vessant reproductiva.

Des dels inicis de la consulta fins a l’abril del 2023, s’ha avaluat 55 famílies i un total de 898 persones. Les malalties més estudiades són les miocardiopaties, les canalopaties i la patologia hereditària de l’aorta.

A més de professionals d’altres àmbits de la xarxa sanitària de les Terres de l’Ebre, des del 2022 també hi col·laboren, especialment, els professionals de la divisió de Terres de l’Ebre de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), a partir de l’anàlisi de les dades que es desprenen dels casos de morts sobtades.

Igualment, la Fundació Doctor Ferran i l’Associació Jordi Pitarque de l’Ampolla donen suport al projecte en l’àmbit de la investigació del projecte Registre de Mort Sobtada a les Terres de l’Ebre (REMOTE), que té com a finalitat estudiar les morts sobtades d’origen cardíac que s’han produït en la població menor de 60 anys, amb característiques potencialment hereditàries, al territori de les Terres de l’Ebre, entre el 2012 i el 2021.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.