Aquest dimecres l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) ha acollit el seminari “El dolor crònic: la mirada des dels diferents nivells assistencials”, organitzat per La Unitat d’Expertesa de les Síndromes de Sensibilització Central (SSC) de les Terres de l’Ebre (UET-TE) i els serveis de Rehabilitació, Reumatologia, Atenció Primària, Clínica del Dolor i Traumatologia de l’HTVC, destinat als professionals de l’ICS Terres de l’Ebre. L’objectiu ha estat actualitzar els coneixements en dolor crònic des d’una nova conceptualització fins al seu abordatge i debatre els rols de cada professional implicat en l’atenció d’aquests pacients i fomentar la coordinació entre els diferents nivells assistencials.
Durant la presentació, la directora mèdica de l’HTVC, Neus Rodríguez, ha ressaltat la importància d’aquest tipus d’iniciatives per millorar l’atenció als pacients amb dolor crònic: “Una de cada cinc persones pateix dolor crònic, una condició que afecta significativament la qualitat de vida. És essencial que els professionals sanitaris estiguem formats i coordinats per oferir una atenció de qualitat”, declara Rodríguez.
Al seminari hi han assistit prop de 60 professionals de diferents disciplines (metges reumatòlegs, especialistes en rehabilitació, clínics del dolor, traumatòlegs, metges de família, fisioterapeutes i psicòlegs), tant d’Atenció Primària com hospitalària.
El programa ha inclòs propostes de coordinació, criteris de derivació, discussions sobre els diferents tipus de dolor crònic, i la presentació de materials educatius en neurociència del dolor, entre d’altres.
La Dra. Rosa Caballol, coordinadora de la Unitat d’Expertesa de Síndromes de Sensibilització Central (UESSC) de l’ICS Terres de l’Ebre ha destacat que “l’abordatge multidisciplinari i les noves eines terapèutiques no farmacològiques són claus per a millorar els resultats en pacients amb dolor crònic”.
La jornada ha conclòs amb una taula rodona sobre els fluxos de treball entre l’Atenció Primària i l’hospitalària, i una xerrada de cloenda que resumeix les conclusions del dia.
“Amb aquesta jornada, l’ICS Terres de l’Ebre també ha reforçat la col·laboració entre els diferents nivells assistencials, amb l’objectiu comú de millorar la qualitat de vida dels pacients que pateixen dolor crònic”, ha explicat Anna Panisello, directora adjunta d’Atenció Primària Tortosa Est durant la cloenda del seminari.