Ahir, 15 de maig, l’Aula Dr. Ferran de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) va acollir la IV Jornada de Recerca per a Residents de les Terres de l’Ebre, una trobada que va reunir una norantena d’assistents entre professionals, tutors i residents de les unitats docents del territori.
Organitzada per la Unitat Docent de l’HTVC, la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de Tortosa–Terres de l’Ebre i la Unitat Docent Multiprofessional de Geriatria de l’Hospital Santa Creu, la jornada va posar en valor la recerca com a eix fonamental de la formació especialitzada i va refermar el compromís del territori amb la innovació i el desenvolupament científic en l’àmbit sanitari.



Qualitat, compromís i mirada crítica
Al llarg del matí, i en una franja que va anar de les 8.30 h fins a les 15 h, s’hi van presentar un total de 18 treballs de recerca, elaborats pels residents de les diferents especialitats. Tots ells van destacar per la seua qualitat científica, aplicabilitat clínica i visió de futur.
Les sessions van estar moderades per Pablo Concha, cap d’estudis de l’HTVC, i Esther Martínez, cap d’estudis de l’Hospital Santa Creu de Jesús – Tortosa, i van facilitar l’intercanvi de coneixement entre els residents i els seus tutors, afavorint la reflexió compartida i l’esperit crític.
La deliberació i l'entrega dels Premis Jordi Gol i Gurina va anar a càrrec d’Emma Forcadell, coordinadora de l’Àrea del Coneixement Territorial.
El premi accèssit Jordi Gol i Gurina va ser per al projecte: “Objectiu LDL <55 mg/dL: realitat o ficció?”, de Saray Franco Dauden, resident de la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària Tortosa–Terres de l’Ebre. I el primer premi sel va endur Marcos Haro Montoya, també resident de la mateixa unitat docent, pel treball: “Veure el que no s’escolta. Estratificant el risc d’insuficiència cardíaca a l’Atenció Primària”.


Cloenda amb visió inspiradora
La jornada es va tancar amb una conferència de cloenda singular i molt ben valorada pel públic assistent, que va combinar reflexió, humor i experiència personal. Sota el títol “Tobías 4,15”, el metge Fernando Fabiani va oferir una ponència plena de complicitat amb els professionals joves, amb una mirada lúcida sobre la pràctica clínica i la vocació sanitària.
La sessió va ser presentada per Beatriz Satué, cap d’estudis de la UD MFiC Tortosa – Terres de l’Ebre, qui va destacar la importància de continuar promovent espais com aquest que enllacen recerca, formació i territori i que contribueixen a impulsar una cultura de qualitat i millora contínua dins del sistema de salut públic.


