Les desigualtats que perpetuen la pandèmia de la sida no són inevitables; per descomptat que podem abordar-les. En aquest Dia Mundial de la Sida, avui 1 de desembre, les autoritats sanitàries insten a tots i cadascun de nosaltres a abordar les desigualtats que estan frenant el progrés per posar fi a la sida.

L’eslògan «Igualtat Ja» és una crida a l’acció. Pretén impulsar-nos a treballar en totes aquelles accions pràctiques que s’ha demostrat que són necessàries per a abordar les desigualtats i ajudar a posar fi a la sida. Hem de comprometre’ns a:
- Augmentar la disponibilitat, la qualitat i la idoneïtat dels serveis per al tractament, les proves i la prevenció del VIH, perquè totes les persones rebin l’atenció que precisen.
- Reformar les lleis, polítiques i pràctiques per a abordar l’estigma i l’exclusió als quals s’enfronten les persones que viuen amb el VIH, els grups de població clau i les poblacions marginades, de manera que tothom sigui respectat i benvingut.
- Garantir l’intercanvi de tecnologia per a permetre un accés igualitari a la millor ciència per al VIH, tant entre les comunitats com entre el sud i el nord del món.
- Les comunitats podran utilitzar i adaptar el missatge «Igualtat Ja» per a ressaltar les desigualtats particulars a les quals s’enfronten i promoure les accions necessàries per a abordar-les.
Les noves dades d’ONUSIDA sobre la resposta mundial al VIH revelen que durant els dos últims anys de la COVID-19 i altres crisis mundials, el progrés contra la pandèmia del VIH ha decaigut, els recursos s’han reduït i, com a resultat, hi ha milions de vides en risc.
Després de quatre dècades de resposta al VIH, les desigualtats persisteixen en els serveis més bàsics, com l’accés a les proves de detecció, el tractament i els preservatius, i són encara majors en el cas de les noves tecnologies.
Les dones joves africanes continuen sent desproporcionadament les més afectades pel VIH, mentre que la cobertura dels programes específics dirigits a elles es manté massa baixa. En 19 països africans molt afectats, els programes específics de prevenció combinada per a noies adolescents i dones joves estan actius tan sols en el 40% dels llocs amb alta incidència del VIH.