Història de l’HTVC

El dia 22 de novembre de 1976 va obrir les portes l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, amb el nom de Residencia Sanitaria Virgen de la Cinta, el primer centre hospitalari de titularitat pública que es va construir al territori, i actualment un referent per a la població de les Terres de l’Ebre com a centre sanitari i assistencial.

El centre va començar a funcionar amb els serveis d’Obstetrícia i Ginecologia, i un mes més tard entrava en funcionament el Servei de Medicina Interna. Al mes de gener de 1977 es va completar el Servei de Pediatria i es va obrir el Servei d’Urgències amb una dotació inicial de 6 llits juntament amb 1 quiròfan i un box d’assistència traumatològica.

Així mateix, estava previst posar en funcionament el Servei de Traumatologia i la promesa d’accelerar la posada en marxa d’una Unitat de Medicina Intensiva que va arribar el 1982. Així fins a arribar a la cartera de serveis actual.

La plantilla, al començament del 1977, era de 42 metges, 100 infermers i 112 auxiliars d’infermeria, a més de 100 places de personal no sanitari: 26 auxiliars administratius, 3 calefactors, 3 electricistes, 19 zeladors, 1 paleta, 1 fuster, 2 cuiners, 2 cuineres, 2 costureres, 2 lampistes, 2 mecànics, 17 ajudants, 1 pintor, 9 planxadores, 8 rentadores i 4 telefonistes.

El 24 de novembre de 1977 va prendre possessió, com a director de la Residència, el doctor José Manuel Panisello Zaragoza, cap del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia i que ja exercia de director provisional.

Ampliacions i actualització de serveis

La primera renovació de l’edifici es va inaugurar l’any 1994 amb l’ampliació d’una ala la quarta planta on es va instal·lar la unitat d’hospitalització de cirurgia, i la construcció d’un cos d’obra nova amb tres plantes on s’ubiquen el magatzem, la farmàcia, els arxius, la capella i la unitat docent i el servei d’urgències. Aquest, amb una nova unitat ampliada amb 11 boxs, més 2 per a emergències, 1 sala de primer nivell amb quiròfan, àrea de traumatologia i de radiologia i l’AER, l’àrea de 24 hores, funcionalment adscrita a Urgències i en funcionament des de 1995 amb 8 llits (4 per a urgències i 4 per a activitat programada de l’Hospital).

L’any 2002 es va fer la remodelació i l’ampliació de l’àrea de consultes externes i gabinets d’exploració gracies a la construcció d’una nova planta.

Les inversions en infraestructures van continuar amb les remodelacions dels serveis de Radiodiagnòstic, Anatomia Patològica, Pediatria i Neonatologia, la central d’esterilització, la unitat d’especialitats I, l’hospital de dia, les habitacions de guàrdia, etc.

El 2007 es va inaugurar la nova Unitat de Medicina Intensiva que va comportar una dotació d’11 habitacions i la renovació de tot l’equipament.

El 2009 es va fer la renovació completa de l’àrea obstètrica, amb quiròfan, sala de monitoratge, 4 sales de part de baix risc, i una sala equipada per atendre parts naturals dins l’aigua.

Les dues reformes més recents fins avui han estat el 2010 l’ampliació i millora les espais del bloc quirúrgic central amb nous sistemes de climatització i pressurització, i el 2011 la darrera ampliació del Servei d’Urgències.

Impacte sociològic

La construcció de la Residència va significar molt més que la instal·lació de qualsevol empresa, no tan sols pels llocs de treball directes que creava sinó també pels indirectes, a més de la millora de la qualitat de vida de la gent d’aquestes terres.

Com a exemple d’aquest impacte cal dir que la posada en marxa de la Residència i l’arribada de metges i personal sanitari va fer augmentar la demanda de pisos de lloguer i la construcció de nous habitatges.

Així doncs, des del punt de vista sociològic, l’Hospital ha marcat una fita, un abans i un després, no solament per la fonamental i valuosa tasca assistencial que du a terme, sinó també per l’empenta sociològica que ha determinat la seva existència.

Comments are closed.