I Jornada de sostenibilitat ambiental a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta

Aquest matí, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta ha acollit  la primera Jornada de Sostenibilitat Ambiental, una iniciativa promoguda per la Direcció de l’HTVC  de l’ICS Terres de l’Ebre, amb la col·laboració de l’empresa GSK.

La jornada, tal com ha explicat Maria José Rallo, directora de l’HTVC, té com a objectiu reflexionar i conscienciar sobre l’impacte mediambiental de les activitats vinculades a l’àmbit de la salut, per aquest motiu s’ha reunit a professionals i experts en la matèria. De fet, si el sector de la salut fos un país, en seria el 5è més emissor quant a l’empremta de carboni del planeta. Per això, 193 països de les Nacions Unides s’han compromès en una agenda conjunta a complir el 2030 amb el que es coneix com a ODS, Objectius de Desenvolupament Sostenible.

El meteoròleg de TV3, Tomàs Molina, ha liderat la ponència inaugural amb el tema “El temps està canviant, com serà el món de la salut el 2030?”, on ha abordat l’acceleració del canvi climàtic i l’augment de les emissions de CO₂ al planeta, així com les seues repercussions. El canvi climàtic és una realitat que ens afecta cada cop més i les nostres accions tenen un impacte en la seua evolució, en aquest sentit, Molina ha posat en relleu la importància de les accions individuals de cara al 2030, apel·lant al “sentit comú de la ciutadania per assolir un 25% de la solució” i aturar l’escalada d’augment de la temperatura, així com el treball en xarxa de les institucions per legislar a favor del medi ambient.

La taula rodona “Impacte ambiental i empremta de carboni dels inhaladors” ha estat moderada per Estrella Martínez, directora infermera de l’HTVC i membre de la Comissió mediambiental. Durant la sessió, s’han explorat alternatives als inhaladors amb la participació d’experts com Esther Julian, cap de servei de Farmàcia Territorial, Carly E. Celis, adjunta del Servei de Pneumologia, Bet Martí, metgessa de família i referent de pneumologia de l’EAP Tortosa Est, i Raquel Gutiérrez, responsable de Farmàcia de la Direcció d’Atenció Primària Terres Ebre. Entre les conclusions d’aquesta taula, destaca la promoció de les pràctiques proactives dels professonials com ara la prescripció, sempre que es puga, d’inhaladors que garantisquen el respecte al medi ambient -com els de pols o els nebulitzadors-; així com la sensibilització a la ciutadania perquè faça un ús adequat dels inhaladors i adquirisca hàbits de reciclatge d’aquests productes farmacèutics.

La segona part del programa ha inclòs una taula rodona sobre les iniciatives en marxa per a la sostenibilitat ambiental. Ricard Chavarria, director de Serveis Generals, ha moderat el debat amb la participació de Dora Casado, administrativa de Recursos Humans, Núria Romeu, tècnic de Serveis Generals, i Jordi Pujades, tècnic de medi ambient i eficiència energètica de l’ICS. Entre altres propostes que ja estan en marxa, destaca les clàusules sobre els tipus d’inhaladors en la contractació de proveïdors, així com altres aspectes ambientals; el reciclatge de 92 tones anuals d’envasos; la substitució dels gots de plàstic d’un sol ús; així com la impartició d’accions de sensibilització com ara el fòrum “Caminant cap als residus o” o la formació “Contaminació lumínica, medi ambient i salut”.

La jornada ha conclòs amb les conclusions de Saleh Llopis, coordinador de l’Àrea de Ciutadania a l’Atenció Primària de l’ICS Terres de l’Ebre, que ha destacat la importància de continuar treballant col·lectivament per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible fixats per les Nacions Unides per al 2030, ja que els professionals  de la salut poden ser una part de la solució i contribuir a la transformació de la cultura de la societat pel que fa als aspectes relacionats amb el medi ambient i la salut.

   

L’ICS Terres de l’Ebre treballa per la salut de les persones i aquesta depén directament de la salut de l’entorn, amb aquesta iniciativa reafirma el seu compromís amb la sostenibilitat i contribueix al debat sobre el paper de la salut en el futur ambiental del planeta.

    

Bookmark the permalink.

Comments are closed.