Èxit de participació de la jornada formativa ‘Donem veu als pacients’, amb motiu del Dia Mundial de la Seguretat dels Pacients 2023

Per a commemorar el Dia Mundial de la Seguretat dels Pacients 2023, que enguany porta per lema “Incloguem els pacients en la seua seguretat”, des de la Unitat de Qualitat i Seguretat del Pacient  (QiSP) de l’ICS Terres de l’Ebre s’ha impulsat la jornada formativa “Donem veu als pacients”, que ha tingut lloc avui divendres, 15 de setembre,  a  l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.

Enguany l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reconegut el paper crucial dels pacients, les seues famílies i els cuidadors en la seguretat de l’assistència sanitària. L’evidència demostra que quan els pacients són partícips en la seua cura, es produeixen beneficis significatius en la seguretat i milloren els resultats de satisfacció i en la salut. Convertint-se en membres actius de l’equip d’assistència sanitària, els pacients poden contribuir a la seguretat en la seua cura i en el sistema d’assistència sanitària globalment.

La jornada formativa, que s’ha celebrat al llarg del matí, ha combinat ponències magistrals sobre la temàtica i taules de debat amb la participació d’associacions de pacients de les Terres de l’Ebre, com l’Associació Trastorn Espectre Autista Terres de l’Ebre (ATEATE), l’Associació Ajut per a la Hiperactivitat i Dèficit d’Atenció- Terres de l’Ebre (AHIDA-TTE), Associació de fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica i sensibilitat química múltiple Terres de l’Ebre (AFISCQUIM); Associació de dol gestacional, perinatal i neonatal Terres de l’Ebre i Baix Maestrat Libèl·lules dels Estels i Esclerosi múltiple Associació Terres de l’Ebre (EMATE). A més, s’han organitzat dos tallers oberts a tota la ciutadania, “Higiene de mans” i “Aportació del pacient en la seguretat del medicament”. A l’acte hi han participat més d’un centenar de persones, entre professionals i pacients, de forma presencial o telemàtica, ja que s’ha retransmès en directe pel canal de Youtube de l’ICS Terres de l’Ebre.

 

A la taula de presentació de la jornada, Estrella Martínez,  directora d’Infermeria de l’HTVC, ha parlat de la seguretat del pacient “com una dimensió més de la qualitat assistencial. Ha estat una prioritat de les direccions del centre implantar mesures destinades a millorar i disminuir els errors sanitaris en tots els àmbits, un dels erros més freqüents relacionats amb la medicació, entre altres aspectes.”

Jessica Lorenzo, responsable de la Unitat QiSP de l’ICS Terres de l’Ebe, ha remarcat el que indica l’OMS i ha explicat que: “l’objectiu de la jornada ha estat crear consciència sobre la necessitat d’una participació activa dels pacients, de les seues famílies i de les persones cuidadores en tots els entorns i a tots els nivells de l’atenció de la salut, així com prendre un paper més actiu en l’atenció que reben,  amb l’objectiu de millorar i promoure una atenció segura”.

Saleh Llopis, coordinador de l’Àrea de Ciutadania a l’Atenció Primària de l’ICS Terres de l’Ebre amb relació al concepte de qualitat i servei ha destacat: “Cada ciutadà és únic com a persona i com a pacient. El repte és poder fer un acompanyament de compromís personal, que implique una atenció ciutadana integral, proactiva, personalitzada, àgil i sostenible, amb una visió de servei multicanal i tenint en compte la visió del ciutadà sobre com vol que siga aquest servei”.

L’OMS celebra el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient el dia 17 de setembre, des de l’any 2019, amb la finalitat de promoure accions per a fomentar la seguretat a l’atenció de la salut de les persones, així com prioritzar aquest aspecte com un atribut essencial en la qualitat del servei prestat pels centres sanitaris per a millorar la seguretat del pacient i reduir els danys als pacients.

>> Pots veure la jornada ‘Donem veu als pacients’ al canal de Youtube de l’ICS Terres de l’Ebre.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.