En marxa REMOTE, un estudi per a prevenir la mort sobtada a les Terres de l’Ebre

La mort sobtada, que pot ser causada per malalties hereditàries, és aquella que succeeix de forma brusca i inesperada. S’ha observat que un nombre rellevant d’aquestes morts presenten de base algun tipus d’alteració, problema o patologia cardíaca de base, coneixent-se per mort cardíaca sobtada.

Amb la intenció d’intentar prevenir la mort sobtada precoç, Belén Beser, resident de Medicina de Familiar i Comunitària de l’ICS Terres de l’Ebre i investigadora principal del projecte, juntament amb Carlos López, investigador de l’ICS Terres de l’Ebre, i Íñigo Lechuga, cap de la Secció de Cardiologia de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, estan portant a terme diferents iniciatives, entre les que destaca la creació del projecte REMOTE (Registre de Mort Sobtada a les Terres de l’Ebre).

REMOTE és un projecte de recerca, que vol estudiar les morts sobtades d’origen cardíac que s’han produït en la població menor de 60 anys, amb característiques potencialment hereditàries, al territori de les Terres de l’Ebre entre el 2012 i el 2021.

Aquesta investigació iniciada a finals de l’any 2021 estima que comptarà amb un total d’uns 1.500 registres d’històries de pacients, dels quals es preveu que siguin objecte d’estudi sobre un 10%, uns 150 en total.

L’objectiu principal és poder detectar la població de risc per a aplicar mesures preventives si es cau. A més, aquesta anàlisi vol conèixer altres dades com quines són les causes d’aquestes morts i quina és la seva incidència real.

Com a finalitat secundària, es vol establir un algoritme adreçat als professionals sanitaris en que se’ls informarà de com registrar aquest tipus de defuncions.

L’estudi, també compta amb la col·laboració de l’Associació Esportiva Jordi Pitarque Ceprià, que recorda l’exfutbolista del CF Reus Deportiu, i nadiu de les Terres de l’Ebre, que va morir sobtadament als 23 anys. Aquest any la desena edició del torneig de futbol base Jordi Pitarque Ceprià tindrà lloc durant els caps de setmana del 10 i 17 de setembre i, a més dels equips locals, comptarà amb la participació del Barça, l’Espanyol, el València, i amb l’equip internacional, Olímpic de Marsella.

Tortosa, 9 de setembre de 2022

Bookmark the permalink.

Comments are closed.