Els referents de benestar emocional comunitari de les Terres de l’Ebre donen suport a refugiats ucraïnesos

Les referents de benestar emocional comunitari (RBEC) de l’ICS Terres de l’Ebre han organitzat, durant els mesos de maig i juny, sessions d’acompanyament emocional adreçades als refugiats ucraïnesos en diferents punts del territori: Móra d’Ebre, l’Aldea, Tortosa, Amposta, La Ràpita i La Sénia.

L’objectiu de les sessions és oferir a les persones refugiades un espai contenció emocional a més de proporcionar-los eines i recursos per intentar fer front a l’estrès i l’ansietat viscuts, d’una banda, a causa de la guerra i d’haver de marxar de casa, i, d’una altra banda, pel fet de trobar-se immersos en una situació d’incertesa en un territori i cultura diferents.

Especialment clau és reforçar la importància d’una adequada gestió emocional, la necessitat de l’autocura i de mantenir rutines en el dia a dia davant d’aquest nou escenari.

Les sessions s’han dut a terme en diferents emplaçaments com els centres d’atenció primària (CAP) i altres sales cedides per part d’ajuntaments i Creu Roja. S’hi ha pogut oferir acompanyament emocional a una cinquantena de persones migrades, comptant mares i fills/es, en estreta col·laboració amb totes les tècniques d’acollida de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme, del Departament d’Igualtat i Feminismes, des d’on s’hi han establert els contactes i les citacions pertinents per donar-los a conèixer les sessions i accedir-hi.

Durant el procés d’acollida en què s’han desenvolupat aquestes sessions, també ha estat necessària la participació d’altres professionals com la treballadora social, la infermera de comunitària o el personal administratiu a l’hora de facilitar tràmits i recursos que puguin ser bàsics en relació amb al benestar emocional de les persones refugiades.

Després de les sessions se’ls han lliurat tríptics en ucraïnès amb informació i consells sobre l’estrès especialment adreçats a detectar senyals d’alarma i poder demanar ajuda, fins i tot passat un temps.

En conclusió, les sessions d’acompanyament emocional han contribuït, en la mesura que ha estat possible, a mitigar l’impacte dels esdeveniments sobre les persones, ja que els han permès reelaborar els fets succeïts, i a facilitar que de mica en mica vagin tornant als nivells de funcionament personal previs al succés.

Enllaços a notícies relacionades:

🎥 Canal 21 Ebre

🎥 Canal Terres de l’Ebre

Bookmark the permalink.

Comments are closed.