Elena Solà Miravete, coordinadora de la Unitat de Qualitat Territorial ICS Terres de l’Ebre, ha llegit la seva tesi doctoral “Valoració infermera i factors de risc en la prevenció del deliri en la persona d’edat avançada hospitalitzada” al Campus Terres de l’Ebre de la URV
En un acte que va tenir lloc a l’Aula Magna de la URV a les Terres de l’Ebre, el passat divendres 14 de juliol, Elena Solà Miravete va defensar la seva tesi doctoral que porta per títol “Valoració infermera i factors de risc en la prevenció del deliri en la persona d’edat avançada hospitalitzada”. Dirigida pel Dr. Carlos López Pablo i per la Dra. Mar Lleixà Fortuño, ha obtingut la qualificació d’Excel·lent cum laude.
Elena Solà Miravete és diplomada en infermera des del 1993 i llicenciada en psicologia des del 2009. Des de 2009 exerceix com a coordinadora de la Unitat de Qualitat Territorial ICS Terres de l’Ebre i ha estat implicada en diferents projectes de qualitat i seguretat del pacient de millora continua.
La tesi identifica l’associació existent entre determinades manifestacions de dependència recollides des de la valoració d’infermeria i la presència de deliri en el pacient hospitalitzat, i analitza les diferències en la freqüència dels factors de risc associats al deliri de les persones d’edat avançada (més grans i menors de 80 anys) hospitalitzades en els vuit hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS).
La investigació s’ha desenvolupat en dues fases. En la primera fase, analítica, retrospectiva de disseny cas-control, s’han estudiat 454 pacients de les cinc unitats d’hospitalització (150 persones amb deliri/confusió) per comprovar quines manifestacions de dependència de la valoració infermera poden estar associades al risc de deliri i identificar possibles variables predictores. Han resultat factors predictors de deliri: incontinència fecal, retenció d’orina, immobilitat al llit, dificultat per dormir i la demència prèvia (deteriorament cognitiu previ).
A la segona fase, descriptiva, s’han estudiat 205.540 episodis de pacients de ≥60 anys a partir de l’avaluació retrospectiva dels registres de la valoració infermera dels pacients ingressats en els vuit centres durant el període comprès entre gener del 2014 i juny de 2016, i ha servit per analitzar la freqüència dels factors associats i predictius de deliri de la població de pacients d’edat avançada hospitalitzats. Les persones d’edat avançada (≥ 80 anys) presenten més dependència en totes les necessitats estudiades. S’ha identificat que a mesura que augmenta l’edat apareixen més factors de risc associats al deliri (manifestacions de dependència).
El treball conclou que la valoració d’infermeria del model de necessitats ha demostrat ser un instrument d’utilitat per identificar els factors de risc de deliri presents entre les persones grans hospitalitzades i, a la vegada, assenyalar les necessitats d’atenció que requereix la persona avaluada.
El model predictiu del risc de deliri que s’ha obtingut presenta una alta capacitat predictiva i precisió, és conegut, resulta d’aplicació fàcil i és d’ús generalitzat entre les infermeres dels vuit hospitals de l’ICS.