El Dr. Josep Maria Pepió Vilaubí, metge de família de l’EAP Tortosa Oest i referent de farmàcia del SAP Terres de l’Ebre, ha defensat el passat 18 de gener la seva tesi doctoral titulada: “Adecuación de las recomendaciones terapéuticas de la guía Europea, de Prevención Cardiovascular en la Práctica Clínica, en pacientes en prevención secundaria cardiovascular y su relación con la incidencia de eventos cardiovasculares. Estudio de cohortes”.
La tesi, dirigida per la Dra. Concha Carratalá Munuera i el Dr. Domingo Orozco Beltran dins de Programa de Doctorat en Salut Pública, Ciències Mèdiques i Quirúrgiques de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, ha rebut la qualificació d’excel•lent cum laude per unanimitat del tribunal.
L’objectiu de la tesi ha estat determinar el grau d’adequació a les recomanacions terapèutiques en prevenció secundària de la Guia Europea de Prevenció Cardiovascular en la Pràctica Clínica (GEPCVPC). Es va realitzar un estudi de cohort a 42 centres d’atenció primària de 8 comunitats autònomes diferents (anys 2006 a 2009). S’hi van incloure pacients diagnosticats d’infart agut de miocardi, accident vascular cerebral i/o malaltia arterial perifèrica. Els pacients que van rebre el tractament recomanat a la Guia Europea es van comparar amb els que no en van rebre.
Es va avaluar l’impacte del grau d’adequació sobre el pronòstic (morbimortalitat i ingrés hospitalari per causa cardiovascular) durant el període de seguiment. De 438 pacients, el 38,6% (n=169) van rebre teràpies farmacològiques recomanades a la GEPCVPC. Els factors que van augmentar la probabilitat d’una bona adherència a la GEPCVPC van ser els pacients que presentaven hipertensió (p=0,001), dislipèmia (p<0,001) o diabetis (p=0,001) i no tenir cap malaltia psiquiàtrica (p=0,005). No es va trobar cap associació estadísticament significativa entre la bona adherència a la Guia i una menor incidència d’esdeveniments.
El grup farmacològic més prescrit van ser els antiagregants, junt amb els hipolipemiants en les tres patologies; en l’infart agut de miocardi els antiagregants van ser utilitzats en un 95,5%, el 81,5% dels pacients amb AVC i el 86,7% dels pacients amb arteriopatia perifèrica.