El CAP Temple de Tortosa ha posat en marxa un estudi pioner a Catalunya que utilitza l’ecografia pulmonar per anticipar-se a les descompensacions en pacients amb insuficiència cardíaca. Aquest projecte ha estat possible gràcies a una beca de la Fundació Dr. Ferran i s’ha desenvolupat en col·laboració amb la Unitat d’Insuficiència Cardíaca de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.
L’objectiu principal de l’estudi és detectar els signes de descompensació fins a 15 dies abans que el pacient presenti símptomes clínics evidents, com la dificultat respiratòria. L’ecografia pulmonar ha demostrat ser una eina eficaç, innòcua i fàcil d’utilitzar en l’àmbit de l’atenció primària, permetent una intervenció més precoç i millorant la qualitat de vida dels pacients.
Les doctores Rosa Caballol i Rosa Ripollès, impulsores del projecte, han destacat la importància d’aquesta iniciativa per a la prevenció i el seguiment de l’insuficiència cardíaca, una de les principals causes de mortalitat a la nostra societat. L’estudi IC REPTE es presenta com un model a seguir en l’atenció sanitària, amb potencial per ser replicat en altres centres d’atenció primària.
Notícia extreta del web de la Fundació Dr. Ferran.
Imatge de Tv3