Dia Mundial de la salut bucodental: l’equip d’higienistes de l’ICS Terres de l’Ebre la promou a través de diferents iniciatives

Avui celebrem el Dia Mundial de la salut bucodental. Aquesta commemoració, promoguda per la World Dental Federation (FDI), té lloc el 20 de març amb l’objectiu de destacar els beneficis d’una boca i unes dents fortes i sanes, així com promoure hàbits saludables per a la salut bucodental.

Ara fa poc més d’un any, es van incorporar a l’ICS Terres de l’Ebre 11 higienistes bucodentals a les unitats d’odontologia d’Atenció Primària i Comunitària (APIC) de les Terres de l’Ebre, augmentant la cartera de serveis i les activitats preventives adreçades a la comunitat i millorant el seguiment de les malalties bucodentals en grups de risc.

L’higienista dental és un rol professional que executa activitats de promoció i prevenció en salut bucodental, així com de seguiment i tractament de càries i patologia periodontal de baixa complexitat.

Ester Gavaldà, directora d’APiC de l’ICS Terres de l’Ebre, fa una valoració molt positiva de la incorporació d’aquest rol professional, el desembre del 2022, i recorda que “amb la incorporació d’higienistes es reforça l’equip d’odontologia d’Atenció Primària, i es dona un impuls a l’atenció bucodental a tot el territori.”

“Hem fet un pas endavant per arribar a la major part de la població amb la realització d’activitats comunitàries basades fonamentalment en la prevenció en salut bucodental dintre dels nostres Equips d’Atenció Primària”, afegeix Montserrat Gisbert, referent dels odontòlegs i higienistes a l’Atenció Primària de Terres de l’Ebre.

Sessions formatives per a la ciutadania

Els i les higienistes bucodentals de les nostres comarques han liderat, al llarg de l’any, xerrades informatives d’educació en higiene oral a les escoles d’Educació Primària de tot el territori, així com altres xerrades sobre aliments i salut bucal per a adolescents.

També han portat a terme formacions específiques sobre salut oral i tabac per a persones fumadores que volen deixar de fumar, amb l’objectiu de promoure la salut bucodental com a part integral de la salut.

Igualment, han fet presentacions sobre el rol de l’higienista bucodental a l’Atenció Primària i xerrades sobre educació en salut bucodental en grups de benestar emocional de diferents franges d’edat com ara “Salut + 60” dirigit a persones grans.

Pel que fa a la pediatria, han participat en la taula de treball creada per abordar les necessitats dels infants de 0 a 3 anys, posant en valor la importància de la salut bucodental en aquest grup d’edat i han fet formació conjunta amb els serveis d’Infermeria de Pediatria.

Contribució al coneixement dels i les professionals

A través de sessions de formació, les higienistes bucodentals han enfortit els coneixements dels equips dels EAP sobre la importància de la salut bucodental amb tècniques per a l’abordatge dels factors de risc i de patologia bucodental d’acord amb els protocols de tractament establerts (aplicar fluorurs tòpics en les diferents formes, col·locar i retirar els segelladors de fissures amb tècniques no invasives, eliminar càlculs i tincions dentals i fer tartrectomies i poliments), així com sobre aliments cariogènics i no cariogènics.

Ampliant la veu de la salut bucodental

L’equip d’higienistes bucodentals han subratllat la importància de l’alimentació en diferents contextos a través de la participació en activitats comunitàries com les caminades populars en commemoració del Dia Mundial de l’Activitat Física.

Finalment, mitjançant la participació en el programa “Fem Salut” a Canal Terres de l’Ebre i entrevistes en diferents emissores locals del territori, han utilitzat els mitjans de comunicació per a proporcionar consells d’higiene bucodental i donar a conèixer la figura de l’higienista dental a la població, així com la cartera de serveis.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.