Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, la depressió és la malaltia que més discapacitat produeix molt per davant de malalties tan comunes com la malaltia pulmonar obstructiva crònica, la diabetis, l’osteoartritis, etc.


La depressió ha existit des d’antic. Descripcions de canvis de l’ànim semblants al que en els nostres dies es consideren estats depressius, les trobem a l’Antic Testament i en molts textos clàssics hindús.
Ja Hipòcrates (460-377 a.c.) considerat com el pare de la medicina, va descriure la malenconia com una de les malalties mentals més importants i va indicar que es produïa per un desequilibri dels fluids humans.
El 1621, el psiquiatre anglès Robert Burton (1577-1640) va publicar el llibre “Anatomia de la malenconia” en què considerava que la malenconia era una malaltia universal. Al segle XIX la depressió s’havia convertit en una categoria central de la psiquiatria occidental i psiquiatres com Pinell, Esquirol, Kraepelin, Freud, Jaspers, Schneider i molts altres van fer contribucions molt valuoses a la comprensió del fenomen depressiu.
Avui dia el nombre de persones que pateixen depressió és tan gran que aquest període de la nostra història es pot anomenar l'”era de la malenconia”, per aquest motiu és tan rellevant la seva prevenció, detecció, abordatge i tractament.

Als Equips d'Atenció Primària de les Terres de l'Ebre es duen a terme activitats grupals de comprensió, suport, recolzament i ajuda per a la prevenció i promoció de la Salut Mental i el Benestar Emocional. Si és el teu cas, parla amb el teu equip mèdic, estem per ajudar-te!

