Aquest dissabte, 11 de febrer, va ser el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, proclamat per tal de promoure la participació en condicions d'igualtat de les dones i les nenes en l'educació i fomentar una major presència d’aquestes en el camp de la ciència. És per aquest motiu que des de la Gerència de l’ICS a les Terres de l’Ebre volem posar en relleu el paper d’algunes de les investigadores de l’ICS Ebre i reconèixer els seus èxits professionals.
La metgessa de família Rosa Dalmau Llorca, és coordinadora del Grup de Recerca GAVINA el qual avalua intervencions sanitàries per millorar la presa de decisions i els resultats de salut en l’àmbit de l’Atenció Primària.
Aquest grup ha rebut l’acreditació AGAUR com a consolidat amb finançament (2021 SGR 00882), sent un dels 3 grups consolidats de l’IDIAPJGol (Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària) que van rebre finançament. El grup GAVINA desenvolupa estudis amb rigor científic d’avaluació d’intervencions sanitàries i la seva implementació, a la pràctica clínica de l’Atenció Primària, aporta evidències per a la presa de decisions a l’assistència i ajuda a millorar el desenvolupament de la tasca diària dels professionals sanitaris.
El grup multidisciplinari consta d’onze investigadors i, actualment, té com a reptes principals mantenir el finançament públic i privat del grup, augmentar els seus productes de transferència i innovació, incrementar el seu impacte bibliomètric, i impulsar la seva internacionalització.


Pilar Montesó Curto, infermera de l’EAP Tortosa Oest, és la investigadora principal del grup SensiTEbre que ha rebut l’acreditació AGAUR com a grup emergent (2021 SGR 01483).
Aquest grup és el primer que es dedica íntegrament a la recerca de les Síndromes de Sensibilització Central en l’àmbit de l’Atenció Primària de l’ICS i focalitza la seva investigació en la millora de l’abordatge de la fibromiàlgia i la fatiga crònica des de l’Atenció Primària, sent una recerca molt aplicada que inclou la participació ciutadana i la dels professional de salut, per tal d’optimitzar l’efectivitat de les intervencions i l’adherència terapèutica.
El grup té 3 línies de recerca:
a) Línia de recerca en “Epidemiologia i factors biopsicosocials associats a la fibromiàlgia i altres malalties cròniques i mentals” (Línia BiSocial).
b) Línia de recerca en Intervencions multidisciplinàries per a la millora de la fibromiàlgia i fatiga crònica (Línia InterBÉ), amb 3 sublínies: intervencions multidisciplinàries en fibromiàlgia, Fisiopedagogia i neurociència del dolor, Teràpia cognitivo-conductual en Fibromialgia i Fatiga Crònica.
c) Línia de recerca en “Nutrició, Cronobiologia i Exercici” en Fibromiàlgia i Fatiga Crònica (Línia SINCRONITZA).
Marylène Lejeune, biòloga del Servei d’Anatomia de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, és coordinadora del Grup de Recerca en Patologia Oncologia i Bioinformàtica (PO&B), que s’ha acreditat per tercera vegada com a grup consolidat (2021 SGR 00319).
L’equip PO&B és un grup interdisciplinari que inclou patòlegs, oncòlegs, hematòlegs, biòlegs, biomèdics, físics i informàtics, tots ells amb habilitats clíniques i metodològiques estratègiques pel desenvolupament de les línies de recerca del grup, centrades en l’estudi del microambient tumoral mitjançant l’anàlisi d’imatges digitals i modelatge matemàtic.
El grup treballa amb l’objectiu estratègic de millorar l’administració dels tractaments actuals en càncer i detectar noves dianes terapèutiques en càncer de mama i limfomes per poder disminuir el risc de recaiguda i millorar la supervivència dels pacients.
Aquests últims deu anys membres del grup han liderat diferents projectes d’àmbit nacional en càncer de mama i participen com a investigadors principals en el consorci del projecte europeu BosomShield que proposa unir dues disciplines en un programari que analitzarà les imatges digitals patològiques i radiològiques per classificar els subtipus de càncer de mama i predir, juntament amb les dades clíniques de les pacients, la probabilitat de recaigudes per metàstasi.
