5 anys de l’accident d’autocar a Freginals

Demà farà 5 anys d’aquell diumenge de Rams en què, a les sis de la matinada, un autocar amb 61 estudiants Erasmus, que s’havien desplaçat a València per veure les Falles tornava cap a Barcelona, va perdre el control al kilòmetre 333 de l’AP-7, a l’altura de Freginals. Com a conseqüència de l’accident, 43 persones van resultar ferides de diversa gravetat, 11 de les quals van ser traslladats a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, i malauradament 13 persones hi van perdre la vida.

Coincidint amb aquest trist aniversari, a les 37 Jornades Mèdiques i de la Salut de les Terres de l’Ebre, amb el tema Gestió i coordinació de les crisis sanitàries, que van tenir lloc virtualment entre el 24 i el 26 de gener, els infermers d’urgències de l’HTVC, C. Martín Albacar, S. Martínez Martí, L. Castellà Beltran, I. Lleixà Benet, A. Griñó Segura i D. Martínez Cid, van presentar l’estudi titulat “Valoració de l’assistència hospitalària en un incident amb múltiples afectats (IMA)”, en què analitzen l’assistència hospitalària en el cas de Freginals.

L’informe es va fer amb l’objectiu de revisar la recepció, acollida, classificació i assistència hospitalària que es va proporcionar als afectats i amb la intenció de posar de manifest la importància de fer una valoració i una reflexió després d’un accident com el que va tenir lloc aquell març de 2016.

Per la seva part, Carlos Martín, infermer que va presentar l’estudi a les Jornades Mèdiques, va destacar la importància que té el model de triatge del servei d’urgències d’un país, dient que “és un bon indicador del grau de maduresa del seu sistema sanitari, en l’atenció a les urgències i les emergències”. També va dir que al Servei d’Urgències de l’HTVC s’utilitza el Model Andorrà de Triatge que consta de cinc nivells de priorització d’assistència amb els respectius temps de resposta segons el grau d’urgència.

L’anàlisi va concloure que l’assistència que es va donar a l’HTVC el dia de l’accident va ser correcta, però remarca la necessitat de fer més simulacres perquè hi hagi sempre una millora continua.

Tortosa, 19 de març de 2021

Bookmark the permalink.

Comments are closed.