Aquesta setmana l’EAP Flix ha donat el tret de sortida al programa “Jo no soc el meu dolor” al municipi d’Ascó. Seran un total de nou sessions teoricopràctiques de periodicitat setmanal i de 90 minuts de durada cadascuna dirigides a persones majors de 18 anys amb dolor crònic i neuropàtic. L’objectiu és aprofundir en el coneixement del funcionament de la nostra ment i els processos mentals per establir una millor i més saludable relació amb el dolor crònic i neuropàtic i minvar la simptomatologia associada com ara l’ansietat, l’estrès , la depressió, la irritabilitat i l’insomni a fi de reduir la medicalització de les persones que ho pateixen i afavorir una major qualitat de vida.
El programa es desenvoluparà a la Llar de jubilats d’Ascó, tots els dimarts, del 17 d’octubre al 12 de desembre de 2023, de 9:30 a 11h amb la participació dels professionals Neus Guerrero (Psicòloga Referent de Benestar Emocional de l’EAP Flix i l’EA Terra Alta) i Miquel Vidal (Fisioterapeuta de l’EAP Flix)..
“El programa té l’objectiu d’afavorir una millor i més saludable relació amb el dolor per a minvar la simptomatologia associada com ara l’ansietat, l’estrès, la depressió, la irritabilitat i l’insomni. De mica en mica les persones participants aprendran a observar els pensaments, a validar les emocions i a acompanyar-se, amorosament, en aquesta difícil experiència de conviure amb el dolor cada dia, per poder generar i fer possible una vida digna i amb una millor i major qualitat de vida”, comenta Neus Guerrero.
Per a més informació es pot consultar el contingut del programa:
- Presentació del programa “Jo soc més que el meu dolor”. Parlarem dels rostres del dolor i de com cada moment pot ser viscut com una oportunitat. Primera aproximació a l’experiència Mindfulness i a una tècnica de respiració conscient. Creació de grup de WhatsApp per a l’acompanyament en la gestió del dolor, la difusió dels àudios de pràctica i els dossiers (a càrrec de Neus Guerrero, RBEC).
- Alliberar la tensió. Diferències entre el dolor primari i secundari. Introducció a l’escaneig corporal i els seus beneficis (a càrrec de Neus Guerrero, RBEC).
- Jo no soc el que penso. Aprendre a desidentificar-nos dels nostres pensaments, sentiments i emocions. Entendre que són impulsats pel pilot automàtic i una reacció als desencadenants físics i mentals. Pràctica de la respiració per a dissoldre lentament l’ansietat i l’estrès i estimular el sistema parasimpàtic, la branca tranquil·litzant del sistema nerviós (a càrrec de Neus Guerrero, RBEC).
- Respondre en comptes de reaccionar. El moviment conscient. Com amb cada moviment podem acompanyar-nos amable i afectuosament per fer les activitats quotidianes del nostre dia a dia en estat de plena presència. Pràctica de la meditació en moviment (a càrrec de Neus Guerrero, RBEC).
- El plaer de les petites coses. Aquesta sessió la dedicarem a la importància de cultivar l’acceptació compassiva per fer front amablement a les dificultats, acceptant les coses que no podem canviar (sofriment primari) i alleugerint o superant les que sí (sofriment secundari). Pràctica de la meditació compassiva (a càrrec de Neus Guerrero, RBEC).
- Cultivem l’atenció plena. Progressem en el programa, assentant els aprenentatges i aprofundim en aquesta sessió en la nostra relació amb la sensació de dolor viscut mitjançant la consciència confiada, bondadosa i amplia per afavorir una sensació de pau i tranquil·litat. Pràctica de la meditació del cor obert (a càrrec de Neus Guerrero, RBEC).
- No estàs sol/a. L’aïllament intensifica la percepció subjectiva de dolor, patiment i estrès. Fem extensiu l’aprenentatge de la sessió anterior ampliant cap a fora els sentiments de bondat i compassió fins a poder incloure també als altres i, poder així, viure en harmonia amb nosaltres mateixos i amb la resta de persones. Pràctica de la meditació de la connexió (a càrrec de Neus Guerrero, RBEC).
- La importància de l’exercici físic en la gestió del dolor (a càrrec de Miquel Vidal, fisioterapeuta).
- La vida a través de mi. Resum dels aprenentatges adquirits. Esbossar un programa Mindfulness personalitzat que sigui sostenible a llarg termini. Cloenda del curs (a càrrec de Neus Guerrero, RBEC).