Professionals de l’ICS Terres de l’Ebre participen en els actes del Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria

Amb motiu del Dia Europeu de conscienciació de l’aturada cardiorespiratòria, que se celebra el 16 d’octubre, des del projecte “Terres de l’Ebre territori cardiosaludable i cardioprotegit” impulsat pels serveis territorials de Salut, Ensenyament, Empresa i Coneixement, i la Representació Territorial de l’Esport a les Terres de l’Ebre, s’han organitzat diferents actes amb la participació activa de professionals de l’ICS Terres de l’Ebre.

En primer lloc, al matí, de 10 a 12 hores, s’han fet tallers de sensibilització i informació sobre l’aturada cardiorespiratòria, adreçats a alumnes de tercer i quart d’educació primària, a les quatre capitals de comarca, Tortosa, Gandesa, Amposta i Móra d’Ebre, i a més, a l’Ampolla, atès el conveni de col·laboració amb l’Associació esportiva Jordi Pitarque. Hi han participat un total de 600 alumnes amb monitors formats de 4t d’ESO i de cicles formatius , supervisats per instructors adults, alguns dels quals són professionals de la Gerència Territorial Terres de l’Ebre.

A més, a les 19.30 hores, a la sala Terres de l’Ebre del nou edifici de les delegacions s’ha fet una taula-debat sobre “Prevenció i atenció de l’aturada cardíaca a les Terres de l’Ebre”, moderada per Josep Lluís Clua, metge de família del CAP El Temple, en què s’ha exposat i debatut sobre la mort sobtada i el seu abordatge al nostre territori.

Hi han participat Iñigo Lechuga, cardiòleg de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta; Isaac Lucas, coordinador SEM TE; Mercè Bonfill, metgessa de família del CAP Amposta i instructora del Consell Català de Ressuscitació; Santiago González, ciutadà amb IAM previ; Joaquim Guasch, especialista en medicina esportiva de la Clínica Terres de l’Ebre, i Mar Lleixà, directora territorial d’infermeria ICS TE i membre del Projecte Terres de l’Ebre, territori cardiosaludable i cardioprotegit.

Les principals conclusions a què han arribat els experts d’aquesta taula són:

  • L’aturada sobtada és una emergència inesperada per la qual cosa és fonamental actuar-hi immediatament. Per això, la formació bàsica en reanimació cardiopulmonar (RCP) i la disponibilitat de desfibril·ladors als espais públics són una estratègia prioritària.
  • La supervivència de qui pateix una aturada cardíaca està directament relacionada amb el temps que transcorre des de l’aturada a l’inici de les maniobres de ressucitació. A Terres de l’Ebre n’hi ha un cas cada dos dies.
  • Atès que el 80% del casos esdevenen fora de l’hospital i que l’increment del nombre d’ambulàncies no ha demostrat que escurci el temps fins a l’inici de la RCP, sorgeix la importància en la formació de la ciutadania.
  • Les Terres de l’Ebre son pioneres des de fa quasi 10 anys en el programa de suport vital a l’escola que incorpora la formació al currículum d’escolars des dels 3 als 16 anys , aquest programa s’ha desplegat a la resta de Catalunya i actualment hi ha més de 100. 000 escolars formats.
  • Destaca un estudi en què la incidència de mort sobtada en esportistes federats disminueix un 75% quan se sotmeten prèviament a revisions mèdiques.

El projecte “Terres de l’Ebre territori cardiosaludable i cardioprotegit” és el marc interdepartamental i comunitari des d’on es pretén treballar al territori mitjançant accions com les celebrades el dia 16, adreçades a la ciutadania, i que poden ajudar a sensibilitzar la població general en la importància del coneixement, l’actuació i la prevenció en la salut cardiovascular.

          

           

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.