L’ICS Terres de l’Ebre, conjuntament amb la URV, ha començat a formar a professionals de la salut mitjançant la simulació clínica

Es recreen situacions clíniques amb un alt grau de realisme per a millorar el procés d’aprenentatge, assistència i seguretat del pacient, així com la presa de decisions clíniques

La Gerència Territorial de l’Institut Català de la Salut a les Terres de l’Ebre (ICS-TE) i la Universitat Rovira i Virgili (URV) han dut a terme els primers cursos de formació a l’aula de simulació clínica ubicada a les instal·lacions del Campus Terres de l’Ebre de la URV.

Concretament, es tracta de dos cursos pilot organitzats amb la finalitat de fer observacions de l’entorn de simulació i, així, fer les adaptacions necessàries de cara al pla formatiu del 2022.

Per una banda, el curs sobre la ventilació mecànica no invasiva (VMNI) s’ha dut a terme amb la participació d’una actriu com a pacient i ha acollit vuit infermers del Servei d’Urgències de l’HTVC. L’ús de la VMNI suposa un nou repte per als professionals que treballen amb pacients crítics, sobretot en el context de la pandèmia covid-19. La simulació permet aprendre a fer-ne un ús correcte en un entorn segur i amb un alt grau de realisme.

Per l’altra banda, durant la formació relacionada amb el codi d’infart agut de miocardi (IAM), s’ha aprofitat el nino de simulació, que té capacitat per a interactuar amb els participants per mitjà d’un micròfon que fa servir l’actor de veu, i que a més, té constants vitals mesurables, respira, i obre i tanca els ulls. Aquest curs ha anat adreçat a metges i infermers d’atenció primària, amb una formació en línia prèvia sobre el codi IAM, per arribar a l’objectiu de disminuir les possibles demores en diferents punts de l’atenció sanitària d’infart agut de miocardi, i així, millorar el pronòstic i la morbimortalitat del pacient.

Les dues formacions s’han conclòs amb un alt nivell de satisfacció dels assistents, gràcies a l’experiència vivencial i dinàmica, i a l’aprenentatge dels continguts des de l’experiència viscuda pels mateixos alumnes.

El projecte de l’aula de simulació va néixer per iniciativa de l’ICS Terres de l’Ebre fa quatre anys, i la construcció de l’àrea de simulació i innovació al Campus Terres de la URV ha estat possible fruit de l’aliança entre les dues institucions, amb l’empara de la Regió Sanitària. Així mateix, el cost d’aquest projecte ha rebut el 80% del seu finançament per part de la Diputació de Tarragona, amb una aportació total de 90.000€.

L’espai té una reserva de 185 m² per a una disponibilitat de 8 sales; actualment s’ha dotat la unitat d’hospitalització i d’especialització, la sala de debrífing, la unitat d’atenció primària o polivalent, la sala tècnica i els vestidors. Instructors especialistes i acreditats en simulació s’encarreguen de la docència i la coordinació de l’oferta formativa modular.

Tortosa, 10 de novembre de 2021

   

Bookmark the permalink.

Comments are closed.